Istanbul- orasul celor 2 continente


Fostă capitală a Imperiului Roman, a Imperiului Bizantin, Imperiului Latin de Constantinopol și ulterior a Imperiului Otoman, până la proclamarea Republicii Turcia, Istanbul este un mozaic cultural asupra căruia istoria și timpul și-au pus inevitabil amprenta. İstanbul este capitala culturală a Turciei și una dintre cele mai mari metropole din lume, datorită aglomerării umane, dar nu în ultimul rând, singurul oraș din lume care se întinde pe două continete: Europa și Asia.

Totuși, probabil știți toate aceste informații, iar dacă nu,  Sfântul nostru GOOGLE poate răspunde oricând oricăror întrebări aveți nevoie. Et voila! Să trecem la treburi mai serioase! De ce İstanbul? De ce e cel mai frumos, minunat, cel mai și cel mai? Pentru că, pentru noi, cei care am mai ieșit prin ,,Străinezia", este destinația ideală atât pentru o vacanță în care vrem numai să vizităm și să tot vizităm, cât și pentru shopping, relaxare, mâncare bună sau pur și simplu un ceai pe Bosfor.

Ce vizităm mai exact în İstanbul? Palate, turnuri, piețe, moschei și biserici. În ordinea priorităților, de la cele mai vizitate, până la adevărate fortărețe turistice: Dolma Bahçe. Pot spune cu mâna pe inimă că este cea mai frumoasă atracție turistică care își deschide larg porțile spre Bosfor. Și pentru că vorbim despre vechiul Imperiu Otoman,  moscheile concurează cu brio la ,,loc pentru poze". Amintim Moscheea Albastră, Suleymaniye și Hagia Sofia. Încercată de multe schimbări, inițial o catedrală,  a devenit apoi moschee imperială, iar urmele transformărilor sale sunt vizibile. Nu uităm de Palatul Topkapı, Turnul Galata, Marele Bazar, Cisterna Basilică. Dacă ne dorim locuri populate,  cartierul Taksim este locul ideal. Bulevardele abundă de restaurante cu baklavale delicioase și aroma de cafea turcească. Aaa, zicea cineva ceva de biserici în İstanbul? Da, biserici,  pentru că sunt nu mai puțin de 12! Biserica Chora merită tot efortul. Spun efort, deoarece nu este foarte aproape de celelalte obiective turistice. 

Aș scrie pagini întregi despre acest oraș, s-ar consuma zeci de creioane,  s-ar goli călimare și tot n-aș termina de scris! Pe final, după ce am descoperit stratul destul de gros de obiective,  pe lista priorităților ar fi un tur pe Bosfor, cu ceai turcesc în față și sunetul pescărușilor. De aici, se poate zări Moscheea Ortaköy, emblema orașului. Aș putea petrece ziua pe Büyükada. Ca pont pentru iubitorii de mișcare,  se închiriază biciclete sau caleşti la tot pasul, fiind o insulă pe care nu circulă mașini. Și totuși, cum ajungem în İstanbul? Cu avionul sau mașina? Dacă banii nu sunt un impediment, avionul are un mare DA pentru confort și timp.  De regulă, am călătorit cu Turkish Airlines, dar şi Pegasus sunt la fel de ok. Ajunși acolo, foarte rar am ales taxiul. Nu neapărat din dorința de a face economii, ci din prisma faptului că vorbim despre un oraș cu o infrastructură ireproșabilă. Cu o singură cartelă reîncărcabilă am călătorit atât cu autobuzul,  cât și cu metroul sau tramvaiul. Pentru shopping aş prefera mall-urile în perioada reducerilor. Și când spun reduceri, sunt adevărate reduceri! Kapalı Çarşı a rămas doar unul dintre atracțiile turistice. De asemenea,  este un număr foarte mare de mall-uri în İstanbul, însă nu toate sunt populate. Multe dintre ele au rămas pustii. Mall-uri faine: Mall of Istanbul,  Istiniye Park. Cumpărăturile pentru nunți sau evenimente se fac din cartiere cu magazine specifice. De exemplu, cartierul Fatih. În ceea ce privește banii, cred că cea mai bună variantă este să se schimbe dolari sau euro în lire turcești. Sunt și comercianți care acceptă dolari. P.S.: negociați toate prețurile! Când vine vorba de mâncare,  primul popas este Eminönü. Trebuie neapărat să bifați  sandwich-ul cu peşte și murături. Știu.. peste? Cu murături? Da, da, da! 3 DA! Se poate încerca orice mâncare cu specific. Toate sunt delicioase, iar de dulciuri nici nu se pune problema! De oriunde ați mânca, mâncarea este genială.  Pentru momente speciale, pot fi încercate restaurantele cu vedere la Podul Bosfor. 

Ca trips and tricks... nu este ideal să vizitați İstanbul vara și în perioada Ramazan: vara este foarte cald, iar de Ramazan multe locuri sunt închise.  Pentru cei care au somnul sensibil, puteți opta pentru cazare și în alte zone, în afară de centrul istoric, unde numărul mocheilor este mare, iar sunetul rugăciunilor este sesizabil. 

Mă opresc aici cu scrisul, dar povestea continuă! 

Articol realizat de Figan CADÎR 

https://instagram.com/the.daily.fig?igshid=YmMyMTA2M2Y=



SOURCE AND TAGS


Articole asemanatoare